Kläder och trender

Vad behöver man för konstnärsmaterial?

Vad behöver man för konstnärsmaterial?

Vad behöver man för konstnärsmaterial?

Tycker du om att måla? Eller är det något du vill börja med? Mycket har man i sitt hem: Vanligt papper och lite pennor. Men det kan vara kul med variation av material och riktigt, professionellt konstnärsmaterial. Men vad är det man behöver då? Det hjälper vi dig med här.

Papper, målardukar och grundering

De underlag som man målar på kallas grund. Underlaget behandlas med olika medel och det kallas preparering eller grundering. Prepareringen är till för att öka vidhäftningen och göra underlaget kemiskt och optiskt neutralt i förhållande till färgen. Förr preparerade man målarduken genom en ganska omständlig procedur genom att först limma duken, för att sedan lägga på flera lager av grunderingsfärg som man blandade själv. Numera finns det ett stort sortiment av färdig grundade målardukar och bra akrylbaserad grundfärg som passar till de flesta tekniker. I utbudet finns även ett stort sortiment av färdigspända målardukar.

Papper tillverkas av trämassa eller textillump. Det bästa papperet för konstnärsbruk är tillverkat av lump som t.ex. akvarellpapper av bra kvalitet. Papper som är tillverkat av trämassa gulnar med tiden och detta kommer att förstöra effekten av din bild. Ritpapper säljs i alla former och storlekar.

Papper kan också grunderas och användas för akryl och oljemålning.

Den bästa målarduken är tillverkad av linne. Det finns också målardukar som tillverkats av syntetiska material och bomull. För akrylmålning är underlaget inte lika känsligt eftersom akrylen behåller en viss mjukhet även efter torkning. Vilket material du väljer att måla på beror helt på din smak och på vilka material du använder för att måla.

Olika typer av färger

Akvarellfärg är mycket fint rivet pigment som har det vattenlösliga gummi arabicum som bindemedel. Akvarellfärger för konstnärsbruk är något helt annat än de vattenfärger som t.ex. används av barn i skolorna. Det är mycket mer fasetterat och det krävs teknik för att kunna behärska färgerna. Akvarell är en transparent målarmetod där man använder det vita papperet som vit färg. I akvarellteknik är kvaliteten i pigmenten och i papperet helt avgörande för resultatet. Det lönar sig alltså att satsa på det absolut bästa materialet om man vill lyckas.

Oljefärg är pigment blandat med rå linolja, vallmoolja eller liknande. Färgen kan vara transparent, delvis täckande eller helt täckande beroende på vilka pigment som ingår i färgen. Oljefärg behöver en bra grund när man skall måla som t.ex. en preparerad målarduk eller ett grunderat underlag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *