Kläder och trender

Hälsomässiga fördelar med infraröd bastu – enligt tillverkarna

Hälsomässiga fördelar med infraröd bastu – enligt tillverkarna

Att bastubad är hälsofrämjande har varit känt länge. Men hur är det med en infraröd bastu? Ger dessa liknande hälsofrämjande åtgärder som en eldriven eller vedeldad? Följande fördelar nämns hos en av de större återförsäljarna i Sverige.

Värme är smärtlindrande

Värme, i olika former, används för smärtlindring. Ett klassiskt exempel är vetekudden som värms upp i micron och läggs på den kroppsdel där smärta finns. På ett liknande sätt kan en infraröd bastu ge den värme som dämpar smärta och ”mjukar” upp kroppen.

En mycket liten modell av denna bastu monteras kring en stol och värmer upp personen som har bastun (omkring sig). Ett tydligt exempel på när värmen används ur ett smärtlindrande eller rehabiliterande perspektiv.

”Avgiftning”

Genom att svettas ordentligt ges möjlighet för kroppen att få ut restprodukter. Det blir därmed ett sätt för ”avgiftning”. Enligt återförsäljaren är det däremot stor skillnad på infraröd bastu och klassisk torrbastu. En infraröd anses vara tre gånger bättre på denna punkt.

Även vid hjärtproblem

Vid hjärtproblem bör alltid en läkare tillfrågas innan bastubad genomförs. Det kan däremot vara skillnad på infraröd och klassisk modell. Detta utifrån hur värmen skapas. Med klassisk bastu värms luften upp varpå kroppen blir varm från luften.

Med infraröd bastu värms istället kroppen upp av de infraröda strålarna. Det är därmed indirekt eller direkt uppvärmning vilket kan innebär att infraröda alternativet i vissa fall kan vara bättre för de med hjärtproblem.

Fettförbränning i infraröd bastu

Återförsäljare anger även att 400 till 600 kalorier förbränns om en infraröd bastu används i ca 30 minuter. Det ställs då mot en löprunda på ungefär en mil! Det kan därmed vara ett komplement vid viktminskning – tillsammans med bättre kost och mer rörelse.

Mjukare och finare hy

Även om flera organ påverkas av bastubad så kanske det är hyn som mår ”allra bäst” av stunden. Det syns också relativt snabbt. Hyn blir både mjukare och slätare vilket beror på porerna rensas bort från smuts när de infraröda strålarna påverkar hyn.

Bättre för miljö och plånbok

  • Värms upp på två minuter – istället för 15 – 30 min
  • Drar mindre el – Billigare och bättre för miljön

Det är även ofta billigare eftersom en infraröd bastu kan installeras på fler ställen än en klassisk modell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *