Kläder och trender

Barncyklar: så väljer du rätt storlek

Barncyklar: så väljer du rätt storlek

När du köper den första cykeln till ditt barn ger du barnet en gåva som inte bara kommer ge honom eller henne mycket nöje, utan även en kunskap som varar livet ut. Man skulle kanske kunna tro att det bara är att ge sig av till den lokala cykelbutiken och välja ut en cykel utifrån barnets favoritfärg, men att välja rätt barncykel kräver mer eftertanke än så. Här går vi igenom hur du väljer rätt bland alla barncyklar.

Barn kan börja cykla när de når 1,5 till 2 års ålder. Till barn i denna ålderskategori bör du överväga att införskaffa en balanscykel, även kallad gåcykel. Balanscykeln skiljer sig åt från andra barncyklar på så vis att den saknar pedaler och istället förs framåt eller stannas av ditt barns fötter. Genom att använda en sådan här cykel kommer ditt barn lära sig att balansera på cykeln och styra. Att introducera barnet för cyklingen med hjälp av en balanscykel kommer barnet inte ha behov av stödhjul längre fram, när det är dags att gå vidare till en vanlig barncykel, vilket innebär att barnet kommer lära sig cyklar snabbare.

Att tänka på när du tittar på barncyklar

En av de viktigaste faktorerna du bör ha i åtanke när du tittar på barncyklar, och är i färd med att köpa ditt barns första cykel är storleken. En cykel som är för stor, som barnet kommer “växa in i” kan vara farlig och påverka barnets självförtroende och förmåga att lära sig cykla negativt. Detta då barnet kommer uppleva att cykeln är svår att styra och obehaglig att cykla på. Cykeln bör passa barnets nuvarande längd.

Om ditt barn befinner sig mellan två storlekar bör du vänta ungefär ett halvår och köpa den större storleken, när barnet har vuxit ytterligare några centimeter. På så vis förlänger du barncykelns livslängd. Ditt barns cykel bör har en låg höjd så barnet kan stå över cykeln. Detta lindrar även fallet om ditt barn skulle trilla av cykeln. Även styret bör ha en bra höjd så barnet kan sitta upprätt och vara medveten om sin omgivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *