Kläder och trender

Vilken mountainbike ska du köpa?

Vilken mountainbike ska du köpa?

Vilken mountainbike ska du köpa?

Du har precis bestämt dig för att testa på att börja cykla mountainbike. Kanske var det en kollega eller vän som rekommenderade det till dig. Eller så såg du det på tv. Problemet är att du liksom många andra, inte har någon koll alls på vad du ska titta efter. Styre, däck, sadel och ram, vad mer ska man hålla koll på?

Att tänka på innan

Det första du behöver göra är att bestämma dig för vad cykeln ska användas till. Det finns många som köper en mountainbike bara för att använda som transportmedel, till och från jobbet. På asfalterade vägar där de största ojämnheterna kan vara en och annan trottoarkant du behöver ta dig upp- eller nerför, behövs sällan någon stötdämpning alls till exempel. De flesta cyklar som används just som transportmedel saknar ju detta. Men ska du ut och cykla i terräng kan en cykel utan stötdämpning bli lite väl obekväm. Med stötdämpningen går priset upp, vilket kan vara bra att tänka på.

Det andra du behöver bestämma dig för är din budget. Cyklar kan vara dyra och mountainbike är inget undantag. En bra mountainbike kan utan problem kosta tjugo till trettio tusen, även uppåt fyrtio tusen. Men oroa dig inte, det går att hitta helt funktionsdugliga cyklar för betydligt mindre summor. Bekvämligheten kanske inte är lika hög, men de är fortfarande utmärkta om man bara är ute efter en bra träning. Tänk på att det är en rad andra saker som du behöver köpa till, som hjälm, handskar och så vidare. Glöm heller inte att om du cyklar i terräng så får du räkna med att din mountainbike kommer att behöva lämnas in på lagning och service då och då, vilket utgör ytterligare en kostnad.

Mountainbike kan delas in i olika huvudgrupper

Beroende på vem man frågar, brukar mountainbikes delas in i tre eller fyra olika grupper som utgår ifrån vad för typ av stötdämpning cykeln har. Här går vi igenom de tre vanligaste huvudgrupperna.

Helstela – saknar stötdämning. Dessa är mindre bekväma, men om syftet med cykeln är att cykla till och från jobbet på asfalterade vägar, spelar detta mindre roll. De är helt enkelt mer som de flesta andra cyklar.

Hardtail – har stötdämpning fram men saknar där bak, hardtail mountainbikes är snabba med låg vikt och lätta att ta hand om.

Heldämpade – har stötdämpning både fram och bak.

Huruvida man ska välja hardtail eller en heldämpad mountainbike är inte ett helt lätt val. Många säger att det beror helt på egna preferenser. En heldämpad är mjukare och bekvämare och kanske ett bra väl om man är helt ny inom sporten. Men å andra sidan kostar de i regel mer, och en bra hardtail kan vara bekväm den också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *