Kläder och trender

Att tänka på när du köper hybridcykel

Att tänka på när du köper hybridcykel

Att tänka på när du köper hybridcykel

Hybridcyklar är en av de mer mångsidiga cykeltyperna på marknaden. Den lämpar sig utmärkt för dig som vill börja cykla och kunna färdas i ganska hög hastighet på olika underlag med en hög komfortnivå. Det är därför hybridcykeln är en väldigt bra cykel för allsidig användning. Du bör dock läsa på lite innan du köper din cykel, och det är oftast en bra idé att köpa en cykel från ett välkänt varumärke. Något som går starkt bland cykelköparna är även elcyklar.

Här får du några tips på vad du bör tänka på när du köper en hybridcykel.

Sadel med dämpning eller utan dämpning?

De flesta sadlar som sitter på hybridcyklar och stadscyklar är rejält vadderade, till skillnad från de mindre stoppade sadlar du hittar på mountainbikes och racercyklar. Vissa sadlar har en sadelstolpe med fjädring, vilket kommer väl tillhands när du smäller i till exempel en trottoarkant och inte har tid att resa dig upp på cykeln. Fjädringen lindrar smällen från att röra sig från rumpan och upp genom ryggraden.

Du bör aldrig höja sätet längre än den markering du hittar på sadelstolpen, som indikerar sadelns maximala höjd. Om du känner dig nödgad att överskrida den höjden är din cykel för liten och därmed farlig att använda.

Komfort vs pris

Hur viktig komforten är varierar från individ till individ. Vissa personer gillar cyklar som inte har någon dämpning alls, medan andra föredrar cyklar med dämpning. Det viktigaste att titta på om du vill ha en bekväm cykel, är att den har en dämpad framgaffel. Dämpade gafflar komprimeras för att absorbera stötar när du skumpar upp och ner för trottoarkanter och kullerstenar, eller kör rakt över ett potthål. De lindrar också de stötar som via styret förs över till dina armar när du kör på någonting.

Den dämpade framgaffeln säkerställer helt enkelt att det är din cykel och inte dina armar som tar smällen, samt ger en mjukare och mer behaglig upplevelse överlag. Om din budget är begränsad bör du istället köpa en cykel utan dämpning. Du kommer då få en bättre cykel än om du köper en cykel med dämpning för samma pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *