Kläder och trender

Premiepensionen på väg att förändras?

Premiepensionen på väg att förändras?

Regeringen med statsminister Stefan Löfven i spetsen vill se en bantning av premiepensionssystemet. Om statsministern får sin vilja igenom, kommer de cirka 840 fonder som är valbara inom systemet att minskas till ett tiotal. Löfven har till och med ifrågasatt om det behövs ett tvåsiffrigt antal fonder på premiepensionssystemets fondtorg. Anledningen till den önskade minskningen av antalet fonder i PPM-systemet sägs vara att det är enklare att kvalitetssäkra ett mindre antal fonder.

Enligt statsministern finns det även en annan anledning till att regeringen är beredda att minska urvalet av fonder i systemet. Enligt Löfven har inte det stora urvalet resulterat i en bättre genomsnittlig avkastning för pensionsspararna. Han menar att de många valmöjligheterna istället har lett till en lägre avkastning och signifikant högre avgifter. Huruvida premiepensionssystemet kommer förändras framöver, och hur denna reform i sådana fall kommer att se ut, återstår fortfarande att se.

Premiepensionen ger god avkastning

Det är dock långt ifrån alla som är eniga med Stefan Löfven om att PPM-systemet i sin nuvarande utformning skulle vara någonting negativt. I år är det 17:e året som premiepensionssystemet är i drift och de belopp som cirkulerar i systemet motsvarar ungefär en fjärdedel av det totala fondsparandet i landet. PPM-pengarna har visat sig ge en högre avkastning än inkomstpensionen, cirka 6-7 procent per år i genomsnitt. Rösterna för att lägga ner PPM-systemet och lägga alla den allmänna pensionens ägg i en och samma korg har alltid funnits där, men de har blivit högre den sista tiden.

Om du upplever att det är svårt att välja bland de ungefär 840 fonder som finns att tillgå på fondtorget, kan du ta hjälp av en professionell PPM-förvaltare. Advisor har sedan införandet av premiepensionssystemet år 2000 åstadkommit en genomsnittlig avkastning på 10 procent per år. Den genomsnittliga avkastningen i premiepensionssystemet under samma tidsperiod har varit 7 procent.

Det innebär att Advisor PPM sedan starten har åstadkommit en högre värdeutveckling med i genomsnitt 3 procent per år jämfört med de svenska pensionsspararna. Dessa 3 procent gör stor skillnad i längden. Om du till exempel har 20 år kvar tills du ska gå i pension, kan en 5-procentig skillnad i snittavkastningen innebära en fördubbling av dina PPM-pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *